+31 (0)23 5310650

bel ons voor een afspraak!

Sinds 1926

Kunststof-spuitgieten

Het spuitgieten van kunststof is specialistisch werk waar vakkennis en hoogwaardig materiaal voor nodig is. Als techniek is het in veel gevallen een uitstekend, effici├źnter alternatief voor het gieten van metaal. De gerealiseerde producten zijn doorgaans sterk genoeg en van hoge kwaliteit. Het is bovendien goed voor het milieu om te spuitgieten met biologisch afbreekbare plastics. De Jong & Maaskant loopt hierin voorop.

Van granulaat tot fabricaat

De grondstof voor spuitgietproducten wordt als granulaat aangevoerd. ABS+ en SAN+ zijn voorbeelden van in deze vorm verkrijgbare kunststoffen. Deze worden ook wel thermoplasten genoemd, omdat ze bij verhitting zacht worden. In de spuitgietmachine brengen we het materiaal tot het smeltpunt. Vervolgens wordt de viskeuze massa in de mal gespoten. Daarbij moet de spuitkracht zijn afgestemd op de vorm en het formaat van de mal. Dit noemen we de geprojecteerde oppervlakte. Om dit goed te kunnen doseren, wordt gebruik gemaakt van een schroefcilinder.

Het koelen van de mal

Een spuitgietproduct wordt altijd lossend ontworpen. Dit houdt in dat het ontwerp het toelaat dat het product bij opening van de matrijs direct uit de mal wordt getild. Voordat dit gebeurt, wordt het product gekoeld, waarbij het licht krimpt. Daarbij komt het los van de matrijs. Hierna tilt de robotarm het uit de mal. Het product kan worden getest of verpakt. In principe verloopt dit proces in serie.

De minimale oplage

De productie van een matrijs op maat leidt tot relatief hoge opstartkosten. Is de matrijs eenmaal gereed, dan kan er juist zeer voordelig worden geproduceerd. Dan geldt: de prijs per product neemt snel af naarmate de oplage toeneemt. Dat maakt spuitgieten een interessante oplossing voor productie in bulk. De uiteindelijke vorm van uw spuitgietproduct speelt daarin een grote rol. Die bepaalt namelijk deels wat de minimale oplage is om de kosten uit de matrijs te halen. De Jong & Maaskant adviseert u hierover al in de planningsfase.

De Jong & Maaskant produceert met 19 spuitgietmachines met capaciteit van een paar gram tot 2kg kunststof.

Meer informatie

Kunststof of metaal?

Veel van onze klanten lieten een specifiek product voorheen gieten uit metaal. Om uit metaal te kunnen produceren, zijn diverse extra handelingen nodig. Veel van deze producten kunnen echter uitstekend worden geproduceerd met hard kunststof, vooral als dat in hogere oplages gebeurt. Dit is beter voor het milieu, maar ook veel goedkoper in de productie.

Wilt u weten of kunststof ook voor uw product een alternatief kan zijn?

Vraag advies aan

Duurzaamheid in kunststof spuitgieten

Duurzame spuitgietmachines

Een duurzaam product komt tot stand vanuit een duurzaam ontwerp- en productieproces, met gebruik van duurzaam materiaal. De Jong & Maaskant beschikt over 19 moderne spuitgietmachines met elektrische of servohydraulische aandrijving. Deze aandrijving maakt ze zuiniger dan conventionele spuitgietmachines. Het koelsysteem van de machines en matrijzen verwarmt in de winter en het najaar de bedrijfshallen. Onze gasconsumptie is hierdoor nihil. Afgewerkte olie en poetsdoeken worden opnieuw verwerkt.

Duurzame materialen

Indien gewenst, verwerken wij bioplastics en bio-based materialen voor u. Hierin lopen wij voorop. Ook gerecyclede kunststoffen vormen wij zonder problemen voor u om. Daarnaast winnen wij plastic residuen, zoals aanspuitingen en olie, terug voor hergebruik.